Pre-gecultiveerde sedumtegel voor groendak - ECCOsedum - ECCO

ECCOsedum zijn kant-en-klare groene dakplaten, samengesteld uit 5 lagen met ten minste 7 soorten sedums gecombineerd in een cassette.

Waarschuwing: Prijs en hoeveelheid uitgedrukt in m2.

€ 64,68incl. VAT
ECC 10340

Pre-gecultiveerde sedumtegel voor groendak - ECCOsedum - ECCO

Waarschuwing: Prijs en hoeveelheid uitgedrukt in m2.

In onze regio's, zoals Scandinavië, Duitsland en Oostenrijk, worden groene daken steeds populairder. De dakbedekking van groene daken bestaat hoofdzakelijk uit levende planten. Een van de grote voordelen van een groen dak is dat het de afvoer van hemelwater kan verminderen. Dit voorkomt overstromingen. Het groene dak zorgt voor thermische en akoestische isolatie. Daarnaast is het niet alleen mooi om te zien, het geeft ook een uitgesproken ecologisch beeld.

ECCOsedum zijn kant-en-klare groene dakplaten, samengesteld uit 5 lagen met ten minste 7 soorten sedums gecombineerd in een cassette.
ECCOsedum is eenvoudig te hanteren platen - ze worden ook wel cassettes genoemd - die door één persoon op de (bestaande) dakbedekking kunnen worden geplaatst. U hoeft geen specialist te zijn om de ECCOsedum groene dakpannen te leggen. ECCOedum groene daken combineren 5 lagen, elk met zijn specifieke functie, en een licht gewicht.
ECCOsedum is een Belgisch product, de kunststof plaat zoals de "voorgecultiveerde" sedumplanten, het geheel wordt in België gemaakt.

Voordelen:

  • Gemakkelijk te hanteren: het installeren van het groene dak is zeer eenvoudig en kan worden gedaan door een persoon.
  • Gewicht van de laag per vierkante meter: tussen 30 en 55 kg/m2. Hierdoor kan het ECCOOOsedum-systeem op vrijwel alle bestaande daken worden geïnstalleerd.
  • De installatie kan het hele jaar door worden uitgevoerd. Terwijl vegetatie geplant op het terrein mag niet plaatsvinden in de zomer of winter.
  • Het systeem kan indien nodig eenvoudig worden verwijderd; in het geval van waterinfiltratie of werk, bijvoorbeeld.
  • Regelmatige dikte van het substraat. In tegenstelling tot een massief groen dak dat kan variëren in dikte van 1 tot 8 cm en kan leiden tot de ontwikkeling van onkruid.
  • Goed vlakke steunpunten aan de zijkanten van de plaat zorgen voor een nog betere drukverdeling. Dit is niet het geval voor andere systemen die klaar zijn om te installeren.

De lagen:

Vegetatielaag:

Vette installaties hebben de mogelijkheid om te overleven in een dunne laag substraat (gewichtsbeperking op het dak) en kunnen gemakkelijker bestand zijn tegen droge perioden dan andere planten. ECCOsedum gebruikt niet minder dan 7 soorten volledig gewortelde sedums die het hele oppervlak bedekken (het is daarom onwaarschijnlijk dat het onkruid daar zal groeien). De volwassen planten, goed geworteld in het substraat, garanderen een perfecte dekking van het groene dak. Om de verdeling uniform te laten zijn, worden alle soorten in gelijkwaardige hoeveelheden geplant.

Substraatlaag:

De substraatlaag voert verschillende functies uit. Het voorziet vegetatie van water en voedingsstoffen, zorgt voor zuurstof en laat wortels verankeren. Hiervoor gebruikt ECCOOsedum een daktuinsubstraat met de volgende samenstelling: bims gewassen 4 tot 8 mm: 40%, lava 3 tot 8 mm: 35%, kokosnoot: 15%, tuinturf: 10%. Deze laag is de belangrijkste in termen van cultuur. De dikte is aangepast aan de eisen van de gebruikte sedumsoorten en aan de klimatologische gegevens van onze klimaatzone. De volgende eigenschappen staan voorop:

  • Lichtheid
  • evenwichtige cultuuromgeving
  • groot vermogen om water vast te houden
  • Gegarandeerde constante kwaliteit

Filterlaag:

Deze laag voorkomt dat het substraat wordt uitgeloogd. De fijne deeltjes van het substraat worden vastgehouden door een niet-geweven polyester doek van 150 g/m2. Het gewicht van het doek is zo gekozen dat gewogen deeltjes (zie onderhoud) zich daar niet kunnen ophopen. Een doek dat te zwaar is, kan ervoor zorgen dat de planten verdrijf.

Waterbergingslaag:

Deze watervoorziening helpt planten overleven droge periodes. De onderste helft van de plaat houdt ook tijdelijk regenwater vast. Stilstaand water, aan de andere kant, kan wortelrot veroorzaken tijdens een periode van vegetatieve rust (winter). ECCOOOsedum stelt een oplossing voor dit probleem voor in de vorm van een waterbuffer gecreëerd door capillairiteit in een substraat dat bestaat uit licht geëxpandeerde kleipellets (fracties: 4 tot 8 mm). Om te voorkomen dat het water tussen de kleisubstraatholtes stagneert, zijn er stroomgaten aangebracht aan de onder- en bovenzijde van deze laag. Het overtollige water zal dus door deze openingen stromen. De flowgaten bevinden zich op 1 cm van de bodem, zodat ook niet-haarwater kan worden opgevangen. Tests hebben aangetoond dat er geen negatieve effecten zijn op de wortelgroei en dat er een extra toevoer van water beschikbaar is.

Drainagelaag:

Deze laag zorgt ervoor dat overtollig regenwater gemakkelijk over het dakmembraan stroomt zonder de waterafvoer te belemmeren.

Algemene kenmerken:

  • Groene dakplaten die volledig voorgecultiveerd zijn en klaar om te leggen.
  • Basismateriaal van platen: polypropyleen (PP).
  • UV-licht: De platen zijn geïmpregneerd met een UV-stabilisator.
  • Bestand tegen chemicaliën.
  • Gewicht per plaat: ongeveer 8 tot 12,5 kg/plaat.
  • Gewicht per vierkante meter: ongeveer 30 tot 55 kg/m2.
  • Afmetingen: 45 cm x 49,5 cm, hoogte 8,5 cm (4,4 platen/m2).

Ecco Product
ECC 10340

Specifieke referenties

There are no reviews for this product yet.